Sk urw ysyń stwo się szerzy na tym świecie. W samych skarpetkach na mróz wypuścić :evil:
Pytanie o miarkę stanu oleju w silniku ALH
Zwiń
X
-
Pytanie o miarkę stanu oleju w silniku ALH
Zapytam, choć cos tu juz czytalem na ten temat. Jednak mam dodatkowe pytanie dotyczące ilości oleju i powiazania z tym wskaznika na bagnecie.
Na samej miarce sa dwa przetloczenia tego plaskownika plus po srodku w przetloczniu zakratkowane pole. Ksiazkowe 4,5 litra oleju jak bedzie widoczne na tej "podzialce" - będzie w zakratkowanym polu czy pod sam koniec 2 przetloczenia czyli tzw max?
Dlaczego pytam, dzisiaj zmienialem olej ale na zasadzie zmiany przez wysysanie. Okazalo się , że poprzednio w serwisie skody naprawiano niby korek spustowy w misce (jest to na fakturze z przed roku). Jednak po zdjeciu plastikowej podlogi wIdać ze ten korek spustowy jest zalepiony cały silikonem. Majster zmieniajacy dzisiaj mi olej nie bardzo chcial to ruszać, pytal mnie co tu bylo robione. Jako , że poprzednia zmiana byla robiona przez poprzedniego wlasciciela, ja tylko dysponowalem ta faktura a jak to bylo zrobione to nie wiem. Może tylko dla bezpieczenstwa zalepili dodatkow. Generalnie odessano m i olej i jak to bywa przedobrzono czyli za dużo wlano. Z tym sobie poradzilem tylko ciekawi mnie to ile na miarce widać to ksiaŻKOWE 4,5 LITRA OLEJU.
Przy następnej zmianie oleju mam na starcie powiedziec jaki może wystapić problem wtedy zostanie oderwany ten silikon i odkrecony korek , być może cała miska i naprawiony gwint jak należy. Dzisiaj nie bylo na to czasu , dlatego tak sie skonczyło jak sie skończyło. Z litrow widzę , że pewnie z 0,5 litra zostało poprzedniego oleju. Sam mechanik twierdził , że do tego silnika normalnie przeważnie wchodzi mu 4,2 litra oleju, nieraz 4 litry. Acha warsztat to nie pan Henio ale też nie ASO, dość spory zaklad cieszący się w mieście renomą.
[ Dodano: Wto 05 Lip, 11 09:23 ]
Może ciut podbije temat.
[ Dodano: Sro 06 Lip, 11 15:57 ]
Moe ciut odświeże
-
Komentarz